NovelAir AB Simulatorteknik

Framkroppen med förarkabin som Drakensimulatorn (SUL35) är baserad på, kommer från ett riktigt flygplan som tjänstgjorde i flygvapnet fram till 1997.

Arbetet med att konvertera flygplanet till simulator påbörjades 2007 och fortgår kontinuerligt då ett projekt av detta slag sällan blir färdigt. Under 2009 var dock simulatorn så pass klar att vi kunde ta mot de första kunderna.

Mjukvaran är uppdelad i fyra delar:

1. Det visuella systemet är Lockheed Martins Prepar3D Professional.

2. System35, som är den egenutvecklade kraftfulla fristående applikationen som simulerar alla flygplansystem, bl.a. PN59 för navigering, styrautomaten SA-05, FLI35 mm.

3. SIOC, sköter om kommunikationen mellan alla knappar, reglage och indikatorer i kabinen.

4. RI35 som är en simulering av flygplanets radar PS-011/A

Dessa 4 olika delar körs på totalt 4 PC, där den som kör visuleringen är den kraftfullaste.

Kabinen/simulatorn är inte rörlig som de gamla simulatorerna i flygvapnet var. På den tiden när grafik och visulatorer inte var så bra, så behövde man rörliga kabiner för att ge en trovärdig upplevelse, men i takt med att grafiken blev bättre, och att man fick större visulatorer så stängde man av hydrauliken på simulatorerna då den tillsammans med de nya stora fina visuella systemen framkallade åksjuka hos piloterna. Med dagens grafik och stora visulatorer så låter man kabinen stå still på golvet, då man ändå totalt lurar sinnena men med mindre risk för att må dåligt.

Vår simulator har ett visuellt system som består av 4st filmdukar. Framåt och åt sidorna sitter 3st filmdukar ihop och ger ett totalt synfält på 225° från pilotens plats. Den 4:e filmduken sitter bakom kabinen och ger bakåtsikt genom flygplanets backspeglar när huven är stängd.

Den totala storleken på visulatorn är närmare 10 kvadratmeter och ger en otroligt bra omvärldspresentation, där landskapet är mycket detaljerat och naturtroget.


Flygplansinformation

Saab 35 Draken är ett enmotorigt svenskt jaktflygplan som utvecklades av Saab AB för det svenska flygvapnet, där det ersatte J 29, J 32 och J 34. Flygplanet var i militär tjänst i över 40 år i fyra europeiska länder.


Specifikation

Motortyp: RM6C (Rolls-Royce Avon 300)
Dragkraft: 57,3kN
Dragkraft med EBK: 79kN
Spännvidd: 9,42
Längd: 15,34m
Höjd: 3,9m
Startvikt: ca 12.500kg
Max hastighet: Mach 2
Landning hastighet: 300 km/h
Max stighastighet: 250 m/s
Tjänstetopphöjd: 15.000m
Max räckvidd: 2.750km
Beväpning: 1 x 30mm Aden automatkanon
Upp till 6st Sidewinder och Falcon robotar

Livecam


Filmer


Galleri

Copyright © 2006 - 2023 NovelAir AB | Webbplats & Bokningssystem av Daniel Linde